15
październik

Fit burger wołowy

Dzień dobry,

Chodził za mną bardzo długo obiad typu fast food… Ale nie dałam się skusić i ściągnąć na „złą stronę mocy” tylko stwierdziłam, że zrobię w domu własnego, pysznego burgera. I tak oto przedstawiam Wam mojego Burcia :). Nie pozwalam sobie jeść go codziennie ale czasem lubię urozmaicić swoją dietę i dodać go do codziennego menu. Czy interesowałaby Cię też wersja Burcia z mięsem drobiowym? Daj mi znać w komentarzu! 🙂

Jak go zrobić?

70 g mięsa wołowego mielonego

1 ząbek czosnku

papryka wędzona, pieprz, sól

bułka pełnoziarnista

3 pomidorki koktajlowe

15 g cebuli

8 g ketchupu

6 g majonezu

roszponka

 

Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i paprykę wędzoną wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 h. Cebulę obrać i pokroić. Bułkę i pomidorki przekroić. Wyciągnąć mięso, uformować kotleciki  i smażyć na patelni do grillowania lub upiec  w naczyniu żaroodpornym w piekarniku 220 stopni przez 25-30 minut. Następnie na bułce położyć roszponkę, cebulę, mięso, ketchup, majonez, pomidorki i zrobić burgera. Smacznego!

Comments ( 140 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *