13
listopad

Ciasto leśny mech

Odchudzona i mocno proteinowa wersja leśnego mchu 💚💚💚

Wygląda bardzo efektownie, a robi się bardzo prosto. Mi ciasta wyszło na 4 małe foremki żaroodporne (popularne do creme brulee)

. . . . . . . . . . . . . . .
▶Ciasto:
3 garści szpinaku
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g mąki przennej typ 500
2 jajka
40 g odżywki białkowej (u mnie biała czekolada @kfd_nutrition )
łyżka płaska budyniu waniliowego
łyżeczka czubata masła
łyżka erytrytolu
płaska łyżeczka prosku do pieczenia

▶Nadzienie:
Mus malinowy (opcjonalnie)
60 g twarogu
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
30 g odżywki białkowej
2 łyżeczki erytrytolu

Ciasto ➡ Suche składniki połączyć razem. Do miksera dodać szpinak i częściowo zmiksować. Dodać jajka, masło (nie zimne) i suche składniki, wymieszać. Przelać do foremek żaroodpornych i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 -30 minut (do suchego Patryczka). Następnie wyciągnąć ciasto i ostudzić. Wyciągnąć z foremki i nitką, lub czystą nicią dentystyczną obciąć biszkopt na pół. Górę pokruszyć. Dół posmarować musem malinowym (opcjonalnie), a następnie dać masę twarogową. Posypać pokruszonym ciastem z góry. Gotowe
Nadzienie twarogowe ➡ do miksera dodać twaróg, odżywkę białkową, jogurt i erytrytol (opcjonalnie). Zmiksować na gładką masę.

Comments ( 2 132 )