19
Lut

E300 – niebezpieczny dodatek do żywności?

Dodatki do żywności. Tyle ich teraz. Myślę, że nie raz spotkałeś się z oznaczeniem na zdjęciu poniżej. Czy wiesz co oznacza? Czy uważasz, że E300 nie powinno być w żywności? Co byś zrobił/a jak na etykiecie z tyłu pojawiłby się napis w składzie E300? Odłożył(a)byś produkt? 🤔

Osobiście powiem Ci, że ja jestem za E300 w żywności. Oszalałam?

Dobra, nie trzymam Cię więcej w niepewności.

E300 jest to kwas askorbinowy czyli inaczej witamina C. Jest dodawana do żywności, ponieważ głównie zapobiega procesowi utleniania się, czyli psuciu się artykułów spożywczych. Czy zatem boisz się witaminy C? Myślę, że nie.

Chciałam Ci pokazać, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Jasne, nie przeczę, że pod postacią E000 kryją się też związki szkodliwe dla organizmu i warto byłoby ich uniknąć. Ale warto jest być świadomym i wiedzieć co nam próbują wcisnąć koncerny spożywcze.

Co Ty na to żebym więcej związków E000 tutaj Ci rozszyfrowała?