04
Lis

Kasza jaglana – jak pozbyć się goryczki?

Cześć,

Jak przekonać się do kaszy jaglanej?

Nie wiem czy też tak macie, że nie za bardzo podchodzi Wam goryczka kaszy, czy to jaglanej czy gryczanej palonej. Dla mnie było ok, ale w wersji na słono. Ja jak patrzyłam na przepisy w wersji słodkiej (jaglanki czy gryczanki) to łapałam się za głowę 🙉🙊

ALE!

Czytałam że, jest sposób na ten gorzki posmak. 💡 Próbowałam różnych rzeczy:
👉 przelewanie gorącą, a następnie zimną wodą;
👉 płukanie aż woda przestanie być mętna
👉 trzymanie kaszy chwilę w zamrażarce, a później przelewanie gorącą wodą.

Może trochę pomogło ale… szczerze? nie zjadałam jaglanki do końca bo mi nie smakowała i nie robiłam jej więcej na śniadanie. Dopóki nie spróbowałam ostatniego sposobu
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Najlepszym sposobem na pozbycie się goryczki i przy okazji antyodżywczego kwasu fitynowego jest moczenie kaszy w środowisku kwaśnym. Po ludzku mówiąc
▶️ MOCZENIE kaszy z odrobiną SOKU Z CYTRYNY ok. 5 h lub całą noc◀️👍👍👍 I następnie kasze po kąpieli wypłukać.

To według mnie najskuteczniejszy sposób. 😊

 

Comments ( 34 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *