03
Paź

Krewetki z cukinią i pomidorkami

Dzień dobry!😄

Dzisiaj szybko. Przedstawiam Wam pomysł na… danie obiadowe. 🍝

Makaron śródziemnopolski
(a co! taką sobie nazwę wymyśliłam 😂)

Porcja dla 4 osób:Wartość odżywcza krewetki z makaronem: Energia: 470 kcal; Białko: 32,4 g; Tłuszcze: 10,1 g; Węglowodany: 62,5 g
250g krewetek
Pół paczki tagliatelle pełnoziarnistego
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 cukinia
Pęczek pietruszki
Pomidorki koktajlowe
Ser parmezan dla smaku

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodać oliwę z oliwek, drobno pokrojony bądź wyciśnięty przez praskę czosnek i krewetki. Cukinię pociąć na długie i cienkie paski wzdłuż (można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw). Pokroić pietruszkę. Pomidorki koktajlowe, pokrojoną pietruszkę i cukinię dodać do krewetek i chwilę smażyć. Posolić i dodać pieprzu wedle uznania. Podawać wraz ze startym parmezanem.

Smacznego!