22
Paź

Purée z dyni

W tym tygodniu w mojej kuchni gości królowa dynia 👑 🎃. Jednak żeby z nią szaleć i dodawać do ciast, ciasteczek i innych wynalazków musiałam zrobić purée. I tak oto, mam dla Was przepis jak je zrobiłam:
. . . . . . . . . . .
Składniki:
pół dyni (ja akurat mam piżmową)
👉 Oczywiście można zrobić więcej purée ale mi było potrzebne tylko tyle.
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Dynię należy umyć, pokroić na ćwiartki i obrać ze skórki (jeżeli wybieramy dynię Hokkaido nie trzeba jej obierać ze skórki). Tniemy na mniejsze kawałki i dajemy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 50-60 minut, do czasu, aż będzie można bez problemu wbić widelec w każdy kawałek. Następnie wyciągamy, studzimy i miksujemy na gładką masę

👉 Purée można przechowywać w lodówce max. do 6 dni lub po porcjować i zamrozić. Rozmrożonego purée nie należy mrozić ponownie.