08
Paź

Pyszna zupa krem z pomidorów

Cześć!

Dzień dobry,

Z reguły jestem ogromną fanką zup typu krem ale… myślałam, że nie ma takiej siły na tym świecie, która zmusiłaby mnie do zjedzenia zupy krem z pomidorów. 🍅🍅🍅

Dopóki nie trafiłam na ten przepis.
Myślę, że nada się on też jako sos do spaghetti.🍝
Mówię Wam, musicie spróbować! 😋😋😋

Najlepsza zupa krem z pomidorów
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Co będzie nam potrzebne (4 porcje):

2 kg pomidorów
4,5 łyżki oliwy z oliwek
Główka czosnku
cebula
sól
pieprz
bazylia

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połówki pomidorów i ząbków czosnku połóż w naczyniu żaroodpornym i skrop 3 łyżkami oliwy z oliwek. Obficie dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 40-45 minut.
Podczas pieczenia pomidorów możesz zrobić karmelizowaną cebulę: Dodaj 1/2 łyżki oliwy z oliwek do dużego garnka i umieść na średnim ogniu. Dodaj plastry cebuli i wymieszaj.
Po zakończeniu pieczenia pomidorów i czosnku pozostaw je do ostygnięcia na 10 minut, a następnie dodaj do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy i zmiksuj, aż będzie gładkie. Następnie dodaj bazylię i karmelizowaną cebule i ponownie zmiksuj.

Comments ( 11 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *